websikehealthcheck

Blog...

Interjú a Latte Maffiato alapító tagjával

Váci Világi Vigalom - 2023 - Programok - Latte maffiato

Nem is olyan messziről, Balassagyarmatról érkezik hozzánk a Latte Maffiato zenekar július 21.-n 21 órakor. A zenekar koncertjeik alatt a jazz, bossa-nova, chanson és francia, olasz filmzenék hangulatát idézik meg. A Pannónia Ház udvara nem is lehetne alkalmasabb helyszíne, ennek a könnyed, örömteli nyárestéket színpadra varázsoló koncertnek.

A zenekar alapító tagját, Ember Pétert kértem meg, hogy mutassa be a zenekar tagjait, és meséljen kicsit róluk. Úgy hallottam, a Latte Maffiato tagjait rokoni szálak is fűzik egymáshoz, olyanok vagytok, mint egy nagy olasz család. Mi jellemez benneteket?

Mi egy nagycsalád vagyunk, egy igazi baráti társaság, akikből alakult ez a zenekar, és a zene öröméért kezdtünk el zenélni és a jó hangulatért. Együtt jártunk már előtte nyaralni is, és közben is mindig, akik együtt voltunk kalapoztunk pl. Rovinjban és Triesztben még 12 évvel ezelőtt. Akkor még nem gondoltuk, hogy egy ilyen zenekar forrja majd ki magát ebből, jó hangulatból. Egyben biztosak voltunk, ha mi együtt vagyunk, akkor mindig jó a hangulat, és jó a kedvünk, és ha kimegyünk esténként a tábortűz köré, vagy akár a Mamahotelben találkozunk, biztos, hogy előbb utóbb muzsikálunk saját örömünkre. És mindemellett a feleségem Rédei Reni az énekesnő, aki perfekt beszél természetesen franciául is.

Nagyon ötletes a zenekar névválasztása, gondolom nagy kávérajongók vagytok. Mesélj kicsit a zenekar névválasztásáról!

A nevet igazából Telek Zoltán, aki képzőművész és a kongásunk egyben, és Reni találták ki. Imádjuk a capuccinot, és kiülni egy kávéház teraszára, jókat beszélgetni. Imádjuk Olaszországot és a mediterrán vidékeket, a bossa-nova-t és a francia dalokat, és az életet a napsütést és egymást és az embereket. Régebben nehezen jegyezték meg ezt a nevet, és Olaszországban pedig Latte Macchiato-nak ejtenek minket. Mi pedig magyarázzuk, hogy Maffiato. Az olaszoknak a Keresztapa film és sztori nem annyira romantikus és nosztalgikus, mint nekünk. De minket, cseppet sem érdekelt, és maradt a Latte Maffiato, és iszuk tovább a macchiatot.

Folyamatosan jelen vagy a magyar zenei életben. Számos dalt szereztél! Megemlítenél pár ismert slágered címét?

Megemlíteném, hogy én klasszikus szakon végeztem, és trombita kamaraművész és zenetanári diplomát szereztem 1997-ben Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Geiger György trombitaművésznél. Már a konzervatóriumban Miskolcon is írtam dalokat és hangszereltem élő hangszerekre, amiket a diáktársaim játszották le. Nagyon sok szerzeményem van még Musical is. Egy pár dal megemlítek, amiket rendszeresen játszanak mai napig a rádiók, még ha van köztük 20 éves dal is akkor is.

  • Földöntúli szerelem – Majoros Csenge (A Dal 2022)
  • Rólad álmodom – Zoltán Erika
  • Te vagy a millióból az egyetlen – Gina
  • Egy bárban – Rácz Kati
  • Akár 1 álom – Groovehouse
  • Keresem őt – Emergency House
  • Nő nélkül az életem – Majsai Gábor
  • Állj meg – Body Magdi

Megemlíteném, hogy most írtam egy dalt, aminek a címe Budapest, ami a város 150 évfordulójára készült és a Latte Maffiato fogja előadni, hamarosan az is hallható lesz.

Nemcsak itthon hanem külföldön is számos fellépésetek volt. Melyik volt a legemlékezetesebb?

A zene szárnyán gyönyörű helyekre eljutottunk már határon innen és túl. A számomra leggyönyörűbb hely volt a Francia – Riviérán Mentonban, amikor egy tengerparti bárban játszottunk. Ment le a nap mögöttünk, jobbra a tenger, és mikor körbenéztünk, gyönyörű magas sziklák nyúltak az égbe, ahogy az Alpok találkozott a tengerrel. A lábunk a homokban, kezem a zongorabillentyűn, és pálmafák és gyönyörű mediterrán virágok körülöttünk. Gyertyafényes fehér terítős asztaloknál hallgattak minket a különböző országokból érkezett vendégek. De a zene nyelve az közös volt. És táncoltak a dalokra. Azóta ha a színpadon vagyunk, mindig eszembe jut, és egy-egy pillanatra odaképzelem magam.

Úgy értesültem, hogy számos környékbeli és váci zenész barátotok, ismerősötök. Léptetek már fel Vácon?

Már lassan 20 éve vannak váci zenész barátaim, akikkel napi szintem kapcsolatban állunk, és együtt dolgozunk mindenféle zenei produkciókban. Pálinkás Gergő jazzgitáros és zeneszerző, Loksa Levente koncertszervező és szintén zeneszerző, és Toldi Tamás énekes, szövegíró barátaim itt élnek Vácon, és nagyon örülök, hogy ismerem őket. Gergővel nagyszüleink egy városban éltek és ismerték egymást még Gyerken. Mivel Vác egy rendkívül gyönyörű és hangulatos kultúrváros, sok ismerősöm költözött már ide. Mi is, ha erre járunk Renivel, mindig megállunk, és valamelyik Dunára néző étteremben szoktunk vacsorázni vagy ebédelni.

Széleskörű repertoárral rendelkeztek, a 20-as évek andalító chansonjaitól a ritmusos brazil zenékig. Ha rátok néz az ember, már az öltözködésetekkel hangulatot teremtetek, a zenétekkel pedig sikerül elvarázsolni a hallgatóságot akár a francia Riviérára. A Vigalomban mire számíthat váci közönség?

A Latte Maffiato repertoárja csupa olyan dalból áll, amiket mi nagyon szeretünk, és emiatt kezdtük el játszani. Mi a régi dalokat szeretjük, és a színpadi megjelenésünk is ezt a világot eleveníti fel. Szeretjük a régi francia és olasz filmeket, és azok zenéit. A chanson, bossa-nova, a swing vagy a mambo mind azok a zenei stílusok, amelyekre régen táncoltak az emberek szerte a világon. Az olyan helyeken, mint Saint-Tropez, Portofino, Positano, Monaco, a mai napig szólnak ezek a dalok, és szórakoznak rá az eberek. És mai napig a legnagyobb filmek egy-egy jelenete biztos, hogy ezeken a helyeken játszódnak. És ugyanilyen gyönyörűek a régi Budapestet felidéző Karády vagy Szenes Iván szerzemények. A régi idők zenéit szeretnék közvetíteni a közönségnek, és a francia eleganciát és sármot, az olasz könnyedséggel és vidámsággal, fűszerezve a brazil szenvedélyes ritmusokkal.

Milyen tervekkel néztek még elébe a nyárnak?

Lesz még idén nyáron, több helyen Emily Párizsban című kivetítős filmzenei estünk pl. Szlovákiában is, Rimaszombaton. Játszunk majd Hollókőn, a macskaköves utcán este, megterített asztaloknál. Idén is meghívták a zenekart olasz és Franciaországba, úgyhogy július végén megint el fogunk utazni erre a turnéra. És reméljük Lencsés Zsolt freskófestő és Osztroluczki Zsolt borász barátunk is velünk tart, nekik nagyon hálásak vagyunk, önzetlenül segítik a zenekart évek óta. Az elmúlt évben Budapesten a Matild Cabaretben önálló estünk volt az első évadban, és mi tartottuk a legelső cabaret műsort is. Szeretnénk ezt a zenés század eleji, táncosnőkkel fűszerezett cabaret hangulatot elvinni más kisebb városokba, ahol van a hangulathoz illő helyszín. De boldogan játszunk egy hangulatos kis kerti partyn is, ahol gulyáslevest főznek, és mi játsszuk a régi idők dalait. Egész nyáron szólni fog a dal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük